Tisztelt Kertész kollégák!

Engedjék meg, hogy néhány gyakran feltett kérdés megválaszolásával információt adjak a zöldség palánta témakörrel kapcsolatban, illetve ennek segítségével a vállalkozásunkról is több részletet megoszthassak.

Hogyan terjedtek el a palánta „gyárak”?

Akik évek óta figyelemmel kísérik az európai és belföldi zöldség szaporítóanyag értékesítési piacot azzal szembesülnek, hogy egyre nagyobb teret nyernek a központi palántanevelő üzemek. Szerepük egyre meghatározóbb, például néhány nyugat-európai államban egyes növény fajták kizárólag palánta formában vásárolhatók meg.  Természetesen ez szoros együttműködést, kölcsönös bizalmat (esetleg közös tulajdonosi kört) feltételez a vetőmag forgalmazók és a palántanevelő kertészetek között. Főleg a kelet-európai országokra továbbra is jellemző, hogy a gazdák a saját maguk által házilag megnevelt palántát ültetik vagy a vetőmagokat a szántóföldeken helyre vetik.

Magyarország természetesen e két véglet között helyezkedik el ebből a szempontból, de egyre inkább az úgynevezett palánta „gyárak” tudják növelni a piaci részesedésüket. Ennek egyik oka, hogy több kiváló technológiával rendelkező palántanevelő kertészet kezdte meg a működését, így a kezdeti bizalmatlanság enyhülni látszik a megrendelők részéről, bátran rábízzák az üzemekre a gazdák a palántanevelést. A másik tényező, hogy a gazdálkodó kertészek összlétszáma csökkent, de a termesztő felület országosan növekedett, vagyis nagymértékű koncentráció ment végbe ebben az ágazatban is. A legtöbb mezőgazdasági vállalkozás próbál specializálódni,”szakosodni” valamilyen tevékenységre. A mottó: a termelők árut állítsanak elő, a kereskedők értékesítsenek, a palántát a palántanevelők készítsék. Így elkerülhető az idő, a hely és az energia pazarlásának, nem megfelelő felhasználásának veszélye.  A vetőmagok árának drasztikus emelkedése, új technológiák, modern ültetőgépek megjelenése, uniós forrásból létesült növényházak számának növekedése is ebbe az irányba hatott.

Természetesen egy szabadföldi zöldség kultúra esetében a koraiság, termésbiztonság, egyöntetűség, ütemezhető betakarítás, sok esetben olcsóbb agrotechnika is a palánta rendelés létjogosultságát erősíti.

Megéri e neveltetni a palántát?

A mai napig vita folyik még a szakemberek között is, hogy vásárolják, vagy saját maguk állítsuk elő a szaporítóanyag szükségletüket. A vásárlás mellett általában azok döntenek, akik nem rendelkeznek megfelelő növényházzal, szaktudással, berendezésekkel, munkaerővel, idővel. Akik kizárólag saját maguk nevelnek palántát, legtöbbször a magas nevelési díjat hozzák fel ellenérvként. Ami legtöbbször téves következtetés, mert gyakran nem számolják a költségek közé a saját vagy az rokonaik által befektetett munka értékét, a berendezések és például a fólia értékcsökkenését. Ezeket is figyelembe véve már nem is olyan rémisztő a bérnevelési szolgáltatás díja. Másik tényező a zöldség palánták minősége, ami miatt fenntartásaik vannak a palánta megrendeléssel szemben.

Milyen a jó minőségű palánta?

Mint az élet minden egyéb területén is a minőség sokszor szubjektív, nincs ez másképpen a palánták esetében sem. Természetesen léteznek egyértelmű paraméterek, amelyekkel jellemezhetjük a fiatal növényeket: kártevőktől, kórokozóktól mentesség, gyökér tömeg, szín, szárvastagság, magasság, levelek száma stb. Sok esetben mégsem ilyen egyértelmű, ilyen például a palánták kora vagy edzettségi állapota. A kertészek egy része az edzett, zömök, idősebb vagy „bimbós” palántát preferálja, mások a fiatal, úgynevezett „lendületben” lévő növényeket. Ezek a minőséggel szemben támasztott követelmények termelőnként eltérnek, és a múltban szerzett tapasztalatok vagy az éppen alkalmazott technológia alapján kerülnek kiválasztásra.

A Palánta-Plus kft hogyan garantálja a minőséget?

Vezető beosztású kollégáink a vállalkozásunk kezdete óta alkalmazásunkban állnak, a minőség biztosításának egyik alap pillére ennek a szakmai stábnak a 20 éves tapasztalata és elhivatottsága.

Garantáltan a legjobb minőségű input anyagokat használjuk fel (tőzeg, műtrágya, növényvédő szerek), növényházi berendezéseinkkel kiválóan megoldható a szellőzés (edzetés), egyöntetű öntözés és tápoldatozás, vegyszerezés. Hormon készítményeket ezzel szemben nem használunk, mesterségesen nem csökkentjük vagy növeljük a palántanevelési időt, mely minden esetben a növények biológiájának megfelelő körülmények között zajlik.

Bízva abban, hogy hamarosan Önt is partnereink között tudhatjuk, kívánunk Önöknek sikeres termesztést!